Nagy örömre az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendenek a mintás tapéták, melyekből mára hatalmas kínálat alakult ki a piacon. Így egész biztos, hogy mindenki megtalálja a stílusának, igényének, elképzelésének, pénztárcájának megfelelő változatot!

A tapéta a leges-legegyszerűbb módszer a lakásdekoráció, a lakás hangulatának látványos megújítására, ráadásul gyors és könnyű megoldás. Kis költséggel és kevés energiával hatalmas változást érhetünk el bármely enteriőrben. Fantasztikus színekkel, szuper mintákkal vagy hatalmas poszterképekkel dobhatjuk fel régi, megunt szobáinkat! Lakásunk garantáltan sokkal lakályosabbá válik tapétázással, mintha egyszerű falfestéssel oldanánk meg ezt a kérdést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudni érdemes ugyanakkor, hogy a tapétázás nem csak esztétikailag alakíthat át egy-egy lakóteret, hanem akár optikailag is megváltoztathatunk a térviszonyokat, eltüntethetjük a helyiség kedvezőtlen arányait, kiemelhetjük vele előnyös vonásait.

 

 

 

 

 

 

 

 

  A mintákról

 A tapéta jellegét a mintája adja. A tapéta jellegét és kifejező erejét meghatározza a mintázat szigorú, ritmusos vagy éppen laza elrendezése. Meghatározó szerepet töltenek be természetesen a tapéta színei is, a minta üzenetet hordoz, stílust fejez ki, a szín pedig érzéseket, hangulatokat ébreszt. Átütő hatást eredményez, ha tapéta mintája és színe egymást kiegészítik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mintázat stílusa lehet modern, romantikus, klasszikus, barokk jellegű, természetes hatású, stb. Stílusát nyilván a tervezett vagy meglévő bútorzathoz igazítsuk, illetve feltétlenül hangoljuk össze a lakástextilekkel! Mostanában népszerű a képtapéta is, mely tulajdonképpen egy egész falat betöltő óriási poszter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Optikailag milyen hatással bírnak a minták?

 Kis helyiségekbe világos színű és inkább apró mintás tapétákat érdemes választani, ami nem nyomja agyon a teret, sőt tágítja. Nagyobb szobákba nyugodtan választhatunk nagy mintákat, élénkebb színeket, mert nem lesz nyomasztó, sőt a nagy tereket otthonosabbá, lakályosabbá teszi majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alacsony mennyezet esetén optikailag nyújthatjuk a teret függőlegesen csíkozott tapétával, nagy belmagasság esetén pedig pont fordítva, válasszunk keresztbe csíkozott mintát! Színek tekintetében tudjuk, hogy a sötét színek szűkítik a teret, és csak nagyon világos helyiségekbe alkalmasak! Jó megoldás lehet sokszor, ha normál méretű szobákban pl csak az egyik falat vonjuk be tapétával, ami más színű, vagy mintázatú lesz, mint az összes több fal. Egyedi eredményt kapunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anyagokról

A papírtapéta olcsó, de sérülékeny, tehát nem olyan tartós. Létezik a vinyl tapéta, mely kétrétegű papírtapétára készül, gyakran selymet utánzó felülettel. Ez utóbbi mosható és tartós. A textiltapéták papír hordozóanyagra felvitt textil felületűek, melyekre utána mintákat nyomnak. Az üvegszövet tapéta, ami nagyon korszerű és igen tartós fajta. Léteznek természetes anyagból készülő tapéták: pl fűből, levelekből, parafából állítanak elő ilyeneket. Flokkolt tapéta manapság nagyon trendi: bármilyen hordozófelületre bársonyhoz hasonló műszálas anyagot visznek fel. Ezek többnyire nagyméretű mintázattal és erős színekkel kaphatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nézzünk még néhány inspiráló képet:

 

 

Szerző: fhd  2011.10.25. 16:15 2 komment

Címkék: stílus fal dekoráció tapéta csíkos minta mintás otthonos virágos kínálat lakályos

A bejegyzés trackback címe:

https://fullhousedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr893329261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lora75 2014.08.31. 20:22:58

Sziasztok,
szeretném meg kérdezni, hogy holtudom meg találni vagy hol tudom me vásárolni a zöld-barna-sötét barna csíkos tapétát. Nagyon fontos lenne, mert hamarossan sor kerül a tapétézésra.

Köszönettel a segítségért:Lora75

Lora75 2014.09.02. 12:03:52

Hát nem jött válasz:(
süti beállítások módosítása