Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a skandináv stílus méltán lett minden más lakberendezési stílusnál népszerűbb a környező európai országokban és Magyarországon is az utóbbi néhány évtizedben.

Ennek elsődleges oka, hogy egy nagyon családcentrikus, a hétköznapi ember számára élhető, praktikus, kényelmes, barátságos stílusról van szó, mely a skandináv országokból indult hódító útjára. Ezeken az északi területeken ugyebár az éghajlati sajátosságok miatt az emberek élettere elsősorban az otthonuk, a zárt terek, emiatt különös hangsúlyt fektettek és fektetnek ezek minél élhetőbb és hangulatosabb kialakítására. Ennek eredményeképp alakultak ki azok a stílusjegyek, melyeket ma "összefoglalva" skandináv stílusnak nevezünk.

Isten hozott!

Ismerkedj meg jobban a skandináv stílusú otthon ismérveivel!:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 A skandináv stílusban kulcsfontosságú a fény szerepe. Világos, fényes lakótereket alakítanak ki, hogy ellensúlyozzák a skandináv országokban jellemző fényhiányt. Hűvös, világos színeket alkalmaznak, a falak többnyire tehát fehérek, halványszürkék vagy világoskékek.

alapelvek: a természetesség és funkcionalizmus.Alapul szolgálnak a világos, természetes faanyagok (nyír, bükk, tölgy, fenyő) és a természetes alapanyagú textíliák, kiegészítők. Gyakran a falakat is fával burkolják,azaz lambériáznak, és a falakon kívül a padlót és a bútorokat is fehérre mázolják. A padló általában valódi hajópadló, parkettát nemigen használnak.

 

 

Nagy hangsúlyt fektetnek a jó megvilágításra, a jól átgondolt mesterséges megvilágítást gyertyákkal, hangulatfényekkel egészítik ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A natúr, világos színeken túl általában egy-egy meleg színfoltot is visznek az enteriőrbe, erre a célra a piros színt kedvelik főként. Előszeretettel használnak mintás textíliákat, leginkább növényi motívumokat, természetből vett mintákat alkalmazva, ezáltal is törekednek, hogy a természetet úgymond behozzák a lakásba. Ezen kívül geometriai mintákkal is találkozhatunk, és előszeretettel használják a csíkos és kockás anyagokat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A funkcionalitás mellett a használhatóság és kényelem játszik fontos szerepet. A stílus formavilága puritán, letisztult, tehát nem előkelő, hanem inkább otthonos, barátságos hatást kelt. A skandináv otthonokból végtelen harmónia, rend és egyszerűség sugárzik. Szeretik a nagyméretű, szellős tereket, ezért jellemzően a konyhát, étkezőt és nappalit egybenyitják. A lakás berendezése egyértelműen a családi életet szolgálja, különös hangsúlyt fektetve a gyerekekre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A konyha kialakítása mindig nagy odafigyeléssel történik, ugyanis ez a helyiség a családi élet egyik mozgató rugója. Jellemző a tökéletes rendszerezettség, ahol mindennek meg van a maga helye, funkciója, minden tiszta és átlátható, ezáltal is megkönnyítve a háziasszony otthoni munkáját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Szerencsére ma már nagyon sok lehetőség kínálkozik arra (akár kis pénzből is), ha egy skandináv stílusú otthont szeretnénk kialakítani. Ha a fő stílusjegyeket szem előtt tartjuk, könnyen és gyorsan juthatunk olyan bútordarabokhoz és textilekhez, melyekkel megteremthető ez a hangulat és kényelem.:) Ha ehhez nagy átalakításra lenne szükség, sosem árt egy lakberendező, aki segít az összhang megteremtésében, az ötletek összehangolásában! :))

Hajrá!:)

Szerző: fhd  2011.10.20. 11:27 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fullhousedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr763317153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása